Hong Kong’ta geçirdiğimiz günlerde uğrak yerlerinden biri de Bilim Müzesi (Hong Kong Science Museum) oldu. Tarih Müzesi ile karşı karşıya olan bu müzede yanımızda torunumuzla beraber gerçekten çok iyi zaman geçirdik. 1976 yılında tasarlanan, 1988’de inşaatına başlanan müze 1991 yılında hizmete açılmış.
Biz genelde müze ya da müzelik deyince eskiye ait olay durum ve objeler hatırlanır. Bu müzede ise daha çok bugüne ve geleceğe ait bir pencere açılıyor ziyaretçilere. Ayrıca çoğunluğu çocuk olan ziyaretçiler edilgen biçimde bir gözlemci olmak yerine bizatihi uygulamaların içine girerek olayları, deneyleri bizzat yaşıyor.
Çocuklar için en ilgi çekici sergi ögeleri arasında bilgisayar alanı, sürüş simülasyonları, enerji makinası sayılabilir. Onlarca galeride ışık, ses, hareket, elektrik, manyetizma, matematik yaşam bilimleri, coğrafya meteoroloji, bilgisayar, ulaşım, iletişim, gıda bilimi, enerji, ev teknolojisi gibi konular üzerinde düzenlemeler mevcuttur. Üç yaşından itibaren her yaşta çocuğun ilgisini çeken sergi ortamında ziyaretçilerin yüzde sekseni katılımcı durumundadır.
Müze ortamı çocuklarda bilimsel düşünmenin gelişmesinde ilk adım oluşturacak özgür düşünmeye zemin hazırlamakta, merak yetilerinin gelişmesine yardımcı olmakta, onların hayal güçlerinin gelişmesini sağlamaktadır. Müze başta çocuklar olmak üzere her yaştan izleyiciye keyifli öğrenme deneyimleri sunmaya kendini adamış bulunmaktadır.
Her etkinlik çocuklara oyun ve eğlence anlayışı içinde sunulmaktadır. Biliyoruz ki çocukların, gözlemleme, öğrenme, hayal etme, keşfetme gibi konularda sınırsız potansiyelleri bulunmaktadır. Bu müze ortamı onlara cesaret vermekte ve ufuk açmaktadır.
Müze ile ilgili belki daha çok şey yazmak ve söylemek mümkün. Dileriz ki ülkemizde de böylesi ortamlar her şehirde, her kasabada oluşturulsun ve çocuklarımız yanlış adresler yerine buralara yönlendirilsin.