BİRAZ DA KİTAP / SENİNLE BAŞLAMADI

Pandemi nedeni ile Antalya’daki zorunlu ikametimiz bir yılı geçmişti Mart 2021 sonlarına geldiğimizde. Bir sonra gelecek her günün daha iyi olacağı beklentisi ile hep ertelemiştik İstanbul’a dönüşümüzü. Sonunda sevdiklerimize, özellikle yeni doğan ve sadece ekranlarda görmekle yetindiğimiz torunumuza kavuşmak için hafta sonu bizi ziyarete gelen oğlumuzla birlikte İstanbul’un yolunu tuttuk. Yaklaşık sekiz saatlik bir yolculuktan sonra dünya tatlısı torunumuza kavuştuk. Yumuşacık teni, yumuk yumuk elleri, şaşkın bakışları içimizi ısıttı ve her şeye rağmen gelmekle iyi ettiğimizi bu kısacık anın her şeye değer olduğunu düşündük.

Ben nereye ya da hangi eve gidersem şayet varsa kitapları ve kitaplıkları seyretmeyi onları karıştırmayı çok severim. Torunum ile biraz hasret giderdikten sonra gözlerim kitaplığın raflarında dizi dizi duran kitaplara ilişti. Hemen o köşeye yanaşıp kitapları karıştırmaya başladım. Torunumuzun annesi sevgili kızımız Seda’nın “İlginizi çeken varsa alabilirsiniz” şeklindeki söylemi beni mutlu etti. Kitaplıktan “İyi Toplum Yoktur (Nihan Kaya)”, “Beden Asla Yalan Söylemez (Alice Miller)”, “Beden Kayıt Tutar (Bessel A.Van Der Kolk)”, “Seninle Başlamadı (Mark Wolynn)” kitaplarını yanımıza alarak evimize döndük. Beden Asla Yalan Söylemez kitabının tanıtımı bloğumda yerini aldı bile.

Kitapları okurken sevgili eşimle bunlar üzerinde zaman zaman paylaşımlarımız da olmaktadır. Kendisi okumakta olduğu “Seninle Başlamadı” kitabı ile ilgili beğeni ve takdir dolu cümleler söylemeye başlayınca “Bunları bloğumda paylaşmaya ne dersin? Bloğum uzun zamandır misafir yazara hasret kaldı” şeklinde rica ettim, sağ olsun hatırımı kırmadı ve aşağıdaki satırlarla bloğumu zenginleştirdi. Değerli eşim Nuray Mola’nın cümleleri ile baş başa bırakıyorum sizleri.

“Seninle Başlamadı” adlı eseri çok beğendiğimi söyleyince sevgili eşim bloğunda kitap ile ilgili yazı yazmamı istedi. Ben uzun uzun yazma konusunda fazla becerikli değilim. Konuşma konusunda da öyleyim. En son söylenecek şeyi en başta söylediğimi belirtir eşim. Bir konudaki fikrimi uzatmadan, kısaca söylerim.

Bu kitap söz konusu olunca nasıl bir iki cümlede anlatacağımı bilemedim. Bir kere ilk kez bir kitap okurken elimden defter ve kalem hiç eksik olmadı. Hep yazar sordu ben cevapladım. Okuyanı soru cevap yöntemiyle içine alan bir eser.

Umut Kısa’nın çabası ve onun önsözü ile 2016 yılında yayınlanmış bu eser 14 bölüm halinde yazılmış. Her bölüm kendimizi, ailemizi, geçmişimizi tanımak konusunda farklı pencereler açıyor.

Kitabın giriş kısmında yazar Mark Wolynn kendi deneyimini, dünyayı nasıl dolaştığını ve sonra hastalığını nasıl tedavi ettiğini, köklerine dönerken nasıl profesyonel bir kariyere yönlendiğini anlatıyor. Ancak çok ilginç anekdotlar okuyup şaşıracaksınız.

Birinci bölümde “Geçmiş asla ölmüş değildir. Geçmiş geçmiş bile değildir” sözü ile başlayıp kaybolan ve bulunan travmaları inceliyor. İkinci bölümde üç kuşak paylaşılan aile öyküsü ve aile bedenini anlatıyor çok güzel örneklerle. Daha sonra “Baba koruk yer, çocuğun dişi kamaşır” sözüne uygun olarak anne ve babadan kalıtsal olarak aldıklarımızı örnekliyor.

Çekirdek dil, çekirdek şikayetlerle şimdinin tohumlarının nasıl geçmişte atıldığını öğreniyoruz.

Acı çekmemize neden olan çözülmemiş travmalarla atalarımız arasındaki bağların nasıl bulunacağını öğreniyor, çekirdek dil ve şikayetlerimizle kendimizi analiz edebiliyor ve hem kendimize hem atalarımıza şefkat göstererek travmaların çözüldüğünü görüyoruz.

Son olarak bu kitabın çeşitli ilaçların ve yöntemlerin çözemediği zorluklar için farklı bir yaklaşım sunarak benim ve birçok okuyanın beğenisini kazandığını düşünüyorum.

“Seninle Başlamadı” adlı eseri sevgili kızım Seda tavsiye etti. Ona da çok teşekkür ediyorum beni bu kitapla buluşturduğu için.

Tagged: Tags

4 Thoughts to “BİRAZ DA KİTAP / SENİNLE BAŞLAMADI

  1. Sevgili Nuray arkadaş;

    Bu sayfa ikinize de yeter.
    Bence konuk değil bu köşede kalıcı olmanın yollarını aramalısınız.
    Elinize dilinize sağlık.

  2. Nuray hanımcım kitabın içeriği ile ilgili verdiğiniz ipuçları çok değerli.
    Ve bu bakış açısı, yani atalarımızın travmaları, acıları ve kayıtlı olumsuzluklardan bizlerin de etkilendiği fikrimle de örtüşüyor.
    Bu anlamda size ve Necmi beye tşk ederim.
    Bu konuk işine de devam etmelisin. Çok iyi olmuş ♥️

  3. Yorumunuz için teşekkür ederim Sultan Hanımcığım kitabın sizin çalışmalarınıza da katkı sağlayacağına inanıyorum selamlar sevgiler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *