PEKİN GÜNLERİ / TIANANMEN MEYDANI’NDAN YASAK ŞEHİR’E DOĞRU

Kaldığımız Novotel’in önündeki geniş caddeden (Chongwenmen Xi Dajie) Tiananmen Meydanı’na doğru ilerlerken Pekin şehrinin “Şangay daha kalabalık, daha ışıltılı, daha kıpır kıpır olabilir ama yine de en büyük benim” mesajını alıyorsunuz. Meydana yaklaştığınızda milyonların bile zor doldurabileceği geniş bir alanı doğusu ben ilk defa görüyordum. Meydanda eski şehrin birçok giriş kapısından biri olan tarihi bir yapı, Mao evi yada anıtı ilk görecekleriniz arasında olacak diyebilirim. Zaten Pekin’de daha fazla bayrak, daha fazla kızıl yıldız ve daha fazla Mao görmek mümkün. Şangay’da daha çok paraların üstünde görmeye alıştığım Mao’nun resmine Pekin’de duvarlarda, meydanlarda, t-shirt’larda, şapkalarda, her türlü hediyelik eşyalarda bir figür olarak rastlayabilirsiniz. Meydanın ya da meydandaki kalabalığın neler yaşadığını ya da neler hissettiklerini bir başka bahara bırakıp biz meydanın sonundaki geniş caddeyi geçerek son imparator filminin bizlerde bıraktığı izlerle de bütünleştirerek yönümüzü Yasak Şehir’e (Forbidden City) çevirelim diyorum.

Yasak Şehir’den Çinde Ming hanedanlığından Qing hanedanlığına kadar olan yaklaşık 500 yıllık süre Çin İmparatorlarına ev sahipliği yapmış olan mekan olarak bahsediliyor. 1406 ve 1420 arasında inşa edilen ve inşaatında 200.000 işçinin çalıştığı  mekan 72 hektarlık bir alanı kapsamakta ve etrafı da  8 metrelik duvarlarla çevrelenmiş.   Çevre duvarlarının dibinde de 6 metre derinliğinde ve 50 metre genişliğinde içleri su dolu hendekler bulunmaktadır. Kompleks bütünlüğü içinde 980 yapı ve dokuz bine yakın odanın bulunduğu belirtilmektedir. Yasak şehrin içinde büyük yeşil alanlar ve çiçek bahçeleri de bulunmaktadır. Bahçede yaşları 100 ile 300 arasında değişen birçok ağaç ve bitki vardır.

Şehrin “yasak” ismi imparatorun izni olmadan kimsenin saraya girememesi ve sarayı terkedememesi gerçeğini hatırlatmak içindir. Yasak Şehir’e imparatorun eşleri ile imparator ailesine hizmet eden ve iğdiş edilmiş hadım ağalarından başakasının giremediği belirtilmektedir. Çin sanat ve mimarisinin çok özel ve önemli örneklerinden olan bu yapılar bütününde koruma ve restorasyon çalışmaları sistematik olarak sürdürülmekte ve yapılar da bir müze olarak ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır.

Yasak Şehir’de elektrik olmadığı için ziyaretler belli saatlerde sona erdiriliyor. Biz de oradan ayrıldıktan sonra Pekin’in bir başka caddesinden yürüyerek otelimize gittik. Şangay’da, özellikle de Pekin’de bu caddede yürürken en çok dikkatimizi çeken şey adeta adım başı diyebileceğimiz sıklıkta umumi tuvalet tabelasına rastlamamızdı. “Puplic Toilet” yazan levhaların bu kadar sık olması doğrusu beni hayrete düşürdü. Bu tuvaletlerin oldukça temiz ve ücretsiz olmasına da hayli şaşırdım.

7 Thoughts to “PEKİN GÜNLERİ / TIANANMEN MEYDANI’NDAN YASAK ŞEHİR’E DOĞRU

  1. Necmi Amca, bizi en çok üzende yasak şehire giriş saatini kaçırmış olmamızdı, maalesef dıştan bakıp fotoğraflarını çekebildik. Güzel gezi olmuş, hemşom çok mutlu olmuştur eminim, tekrar gitmek nasip olur inşallah.

    Sevgiler.

  2. Hemso siz tabii karninizi doyuracak yer ararken zaman gecivermisti di mi 🙂

    Guzel geziydi ama cidden, bak babamlar ikinciyi yapti hemso artik sira sizde 😉

  3. Evet mide derdine düştük, yasak şehri kaçırdık. Ama yemek yiyecek yer ararken görmeyi çok istediğim böcekli yemek pazarına (bir ismi vardır sanırım ama ne diyeceğimi bilemedim) rastlamıştık 🙂 bununla avunuyoruz işte 🙂

  4. Evet, epik bir kokusu vardı hakkaten 🙂

    yılanlardan denemediğime yanıyorum, neyse artık birdahaki sefere dimi hemşo :):)

  5. Hayatımda kokladığım en kötü kokulu sokaktı o börtü böcekli sokak…Hele o yenilmek üzere şişlere takılmış envai çeşit böcekleri ve akrepleri hiç unutamam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *